Du kjenner sikkert til følelsen når du står i butikken og plutselig går hjernen fullstendig i lås. Totalt jernteppe. Kun sekunder tidligere var det en million næringsrike, hippe og spenstige idéer til dagens middag, og nå er det bare tomhet. Alt du kan gjøre er å gi opp, spise iskrem til middag og håper på bedre lykke en annen dag…

Dette behovet for inspirasjon gjelder ikke bare oss vanlige dødelige som kun skal lage middag i hverdagen. Det gjelder absolutt også profesjonelle kokker og restaurantører. Å få input og nytt perspektiv på mattrender er viktig for å stadig kunne utvikle spennende menyer til deg og meg, og det var grunnen til at WeWantBib-teamet reiste til London: For å bli inspirert!

Typical London public house, Union Jack. Bankside area
The Union Jack, et typisk “public house” i Southwark, London

Som nevnt i et tidligere innlegg er London byen der konseptet “gastropub” oppstod. Det var derfor helt naturlig å velge London som destinasjon for vår lille inspirasjonstur: Siden Gastropuben på Kick er en gastropub ville vi besøke byen hvor dette konseptet er omfavnet med begge hender. Her mangler det overhodet ikke på puber som serverer mat av høy kvalitet i avslappede og uformelle omgivelser, så vår største problem var å de 3 stedene vi hadde tid til å besøke (altfor få, ikke sant?). Beslutninger ble tatt og vi endte opp med å besøke følgende steder: Blixen, Social Eating House og Terroirs.

Dessverre finnes det ingen fasit for hvordan en restaurant kan oppnå en Bib Gourmand. Alt du egentlig vet er at du må ha en tre-retters middag til en fast lav pris, og maten må selvsagt være skikkelig, skikkelig god. Bortsett fra det er du overlatt til deg selv. Målet for studieturen til London var derfor også å løse noen deler av Bib-mysteriet.

Menu At Union Street Café
Union Street Café skriver ut sine menyer daglig, oppdatert etter tilgangen på ferske råvarer

Union Street Café

Dagen vi landet i storbyen kjempet vi alle mot lavt blodsukker og en sen booking til middag. Et lite tips: du bør alltid bestille bord på forhånd, ettersom restaurantene du gjerne vil besøker er veldig populære, eller du er så heldig at det er London Marathon samme helgen… Løsningen for oss ble en liten “pre dinner snack” på Gordon Ramsays Union Street Café som tilfeldigvis lå rett rundt hjørnet for vårt hotell (Hilton Bankside). Vi bestilte en aperitivo hver (italienske godsaker som gjerne serveres sammen med drikke) slik at vi fikk smakt på alle de forskjellige smårettene. Kjendis-restauranten overrasket oss med gode smakskombinasjoner og veldig høy kvalitet, og vi ble veldig godt fornøyd med vår uplanlagte stopp på Union Street Café.

marinated anchovies
Union Street Café: Enkelt og samtidig veldig smaksrikt med marinerte ansjosfileter
Salame Cacciatorino
Union Street Café: Salame Cacciatorino
artichoke salad with ricotta and licorice dressing...
Union Street Café: Artisjokksalat med ricotta og lakrisdressing…

Blixen

Middag første kvelden var på Blixen som hadde fått sin Bib Gourmand. Blixen er en restaurant/bar/café som serverer frokost, brunch, lunch, middag og cocktails. Den ligger rett ved Old Spitafields Market, et travelt område for kunst, mote, antikviteter og mat. Menyen på Blixen er europeisk med italienske, franske og spanske smaker. Kjøkkenet var absolutt solid og produserte spennende retter som samtidig føltes velkjente. Igjen gikk vi alle for forskjellige forretter, hovedretter og desserter og sendte tallerknene rundt slik at alle fikk smake på alt. Sharing is caring…

Blixen restaurant kitchen

Åpen kjøkkenløsning på Blixen i Øst-London

London_Blixen_squid
Blixen: En solid forrett med blekksprut i chorizo- og kikertstuing. Perfekt på en kalt og regntung aften…
London_Blixen_affogato
Blixen: Affogato er en enkel med veldig god dessert. Det blir ekstra spesielt når espressoen helles over isen ved bordet.

Social Eating House

Neste dag hadde vi to restauranter på programmet og først ut var Sosial Eating House i Soho. Vi mistenker at denne restauranten egentlig siktet seg inn på en Bib Gourmand men endte opp med en stjerne i Michelin-guiden i stedet!

Social Eating House in Soho
Social Eating House i Soho har en diskret fasade som det er enkelt å passere selv når du leter etter den…

Det har vært ganske mye “buzz” i sosiale medier om dette stedet så våre forventninger var ganske høye. Og vi ble ikke skuffet! Med Bib Gourmand-opplevelsen fra kvelden før friskt i minne ble forskjellen opp til en stjerne-restaurant veldig tydelig. På Social Eating House var alt skrudd opp et hakk: atmosfæren, servicen, maten! Alle de små detaljene var på plass for at dette stedet var verdig en stjerne.

Akkurat som tidligere bestilte vi forskjellige retter og endte igjen opp med å sende tallerknene på kryss og tvers slik at alle fikk en smak av alt. En ekte sosial matopplevelse!

Smokes hummus and aubergine
Social Eating House: Røkt hummus på dele-glass. Så enkelt og så utrolig godt!
asparagus and eggs
Social Eating House: Sesongens asparges, Arlington egg og guanciale (speket svinekjake)
Social Eating House: Tonka been mille-feuille. Simple and absolutely gorgeous
Social Eating House: Mille-feuille (Napoleonskake) med hvit sjokolade og tonkabønner og sitronsorbet.
Social Eating House: Passion Fruit Piña Colada - retro and fun
Social Eating House: Piña Colada med pasjonsfrukt – retro og morsom

Terroirs

Vår siste reservasjon var på Terroirs, en Bib Gourmand vinbar og restaurant like ved Trafalgar Square. Dette sjarmerende stedet fokuserer sterkt på viner fra småskalaprodusenter som benytter tradisjonelle produksjonsmetoder.

Terroirs Winebar
Terrors Wine Bar har en imponerende utstilling av artige vinetiketter

Terroirs har en imponerende lang liste med økologiske og biodynamiske viner. Kjøkkenet er litt mer som en fransk bistro, med klassisk terrine og spekepølser til forrett, fritert svinehode og kalvekoteletter til hovedrett og pæreterte og ostetallerken til dessert. Etter en mer enn heftig lunsj tidligere på dagen var den kollektive sultfølelsen noe fraværende, men matopplevelsen i denne litt snodige vinbaren ikke tilbake for noe annet.

Terroirs Winebar in London
Terroirs Wine Bar: Dagens spesialiteter skrevet på tavla
Terrine at Terroirs
Terroirs Wine Bar: Svin- og pistasjterrine, Felino-salami og sylteagurker til forrett
British burrata
Terroirs Wine Bar: Britisk burrata og kulturarvs tomater
deep fried pigs head
Terroirs Wine bar: Fritert svinehode og estragonmajones

The Perfectionists’ Café

Søndag formiddag var det på tide å vende tilbake til Norge og vi bestemte oss for å spise lunsj på Heathrows The Perfectionists’ Café. Restauranten er inspirert av Heston Blumenthals TV-serie In search of perfection. De reklamerer med at de serverer fantastisk mat – raskt. På dette tidspunktet var vi alle så mette at vi kunne vurdert å aldri spise igjen, men hvem kan vel si nei til perfekt fritert fisk med trippelfriterte pommes frites og nitro-is med bruspulvertopping til dessert? Ikke vi, i alle fall!

extraordinary fish and chips
The Perfectionists’ Café: “The extraordinary fish and chips” med superpraktisk dusjhette til sitronen for å fange opp steinene…
Nitro Ice cream at The Perfectionists Café
The Perfectionists’ Café: Tre kuler nitro-is, toppet med bruspulver og bringebær-krønsj

Så, har vårt lille besøk i London betalt seg? Selvsagt! Vi har smakt på så mange nye og inspirerende retter, opplevd fantastiske nye smakskombinasjoner og plukket med oss mange tips for å utvikle en Bib-verdig restaurant. For nå ønsker vi å holde kortene ganske tett til brystet, men det er bare å følge med for det er ikke lenge til vi vil avsløre nyheter som er direkte resultater av vår “tour de inspiration” til gastropubens hjemby.